Angkor

Kambodzsának legalábbis ez a nyugati területe nem rejt sok látnivalót. Végeláthatatlan rizsföldek, derékig vízben dolgozó emberekkel, poros utak…és hát nyilván a fő attrakció: Angkor.

Egy francia mókus még 1860ban fedezte fel Kambodzsa egykori fővárosát, kb a dzsungelből kellett kivágni, valamiért csak a templomok maradtak meg, gondolom nyilván, mert csak ezek készültek kőből. A franciák azóta is restaurálják a komplexumot, és tanítják be újra a helyi restaurátorokat - a vörös khmererek diktatúráját az 52 helyi restaurátorból három, a 7-800 képzett szakmunkásból pedig mindössze kettő élte túl.

Angkori látogatásunk bázisa Siem Reap, a város tényleg nem is szól másról, tele van hotelekkel, minden kategóriában, éttermekkel, könyvárusokkal (a Lonely Planet egyébként kitűnő utikönyv sorozatának annyira nem is rossz másolatait árulják itt, összesen 14$-ért jutottam hozzá a sorozat Thaiföld, Kambodzsa, Laosz és Burma darabjaihoz, meg lehet nézni, hogy otthon egy példány mennyibe kerül :) )…no meg tuk-tuk-osokkal.

Ami a tuk-tuk-ot illeti, nem a hagyományos bangkoki háromkerekűt kell elképzelni, hanem egy kétkerekű, a helyi útviszonyoknak megfelelően nagyonis kényelmesen kipárnázott hintóféleséget, ami utánfutó-szerűen van hozzákapcsolva egy normál kis motorhoz - mint az az alábbi képen is jól látszik. A másik fontos részlet, a képen látható úriember (kivételesen nem én): ő Barang, idegenvezetőnk, sofőrünk, itt nőtt fel, tudja a frankót, egy ilyen guide nélkül nem nagyon érdemes belevágni a Barangolásba (heh-heh, saját szóvicc :D ). Angkor területe piszok nagy, rengeteg templommal, rommal, látnivalóval, ő nem csak megmutatja a leginkább látni érdemeseket, nemcsak menedzseli a szállításunk, de a helyes sorrendet is vágja (Angkor Wat pl naplementében a legszebb, mi kis mohók meg azzal kezdenénk igaz? :) )

Ígértem neki, és egyébként is hálásak vagyunk neki, és Ti is jól járnátok vele, szóval egy kis promóció. Ha Angkorba készülsz, keresd őt a proseur@hotmail.com címen, vagy a (855) 12 493 490-es számon. Emailt kb hetente tud nézni a helyi postán, érdemes időben írni neki. (egy kicsit személyesebb: eléggé összebarátkoztunk Baranggal, elvitt végül oda is ahol laknak, egy facölöpökön álló irtó szegényes fakalyibában 5 gyerekkel, egy feleséggel. Itt a családja. Mikor náluk jártun, mozsárban lapitott rizsszemeket cukorral keverve kínáltak és frissen vágott kókuszdió tejét ittuk - ők ilyesmiket esznek nap, mint nap… Amit tőlünk kapnak, abból élnek kitudja meddig, szóval napi 20$ simán vállalható szerintem, ezen túl napi 1-2szer meghívtuk magunkkal enni is.)
Szóval nekivágtunk Angkornak. Lőttem vagy 300 képet, most azon vacakolok, hogy valahogy válogassak néhányat ide a galériába, de tényleg nehéz. Ezek a kövek kb abból a korból valók, mikor mi belovagoltunk a Kárpát-medencébe, amiket a képeken láttok, az 10 különböző korszak/stílus terméke. Annak nincs értelme, hogy utikönyvekből és művészettörténeti magyarázatokból idézgessek, érdemes egyszerűen végignézni a galériát>>

2 Responses to “Angkor”

  1. tamasvera Says:

    Mi az , miki, már annyit dolgozol, és annyira vársz ránk, hogy már nem is tudsz blogot írni…..?
    Már régen hallottunk felőled….

  2. marvany Says:

    Annyira várok :) csak ülök és izgulok :)
    Jó utat lányok!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.