Hukkle

Sikerült megfáznom, rendesen. Elképesztő amit ezek művelnek. Olyan hidegre fagyasztják a mozikat, hogy képtelenség rövidujjúban végigülni egy filmet. A legutóbbin sikerült úgy átfagynom, hogy most Neocitrant meg Strepsils-t zabálok..itt…Thaiföldön…crazy!

Ma azért kötelező volt elmenni, de legalább vittem pullóvert. Történt ugyanis, hogy akármilyen furcsa, de az EU Bizottságának van Delegációja Thaiföldön és az egyik moziban most egy EU-s filmfesztivált tartottak, ahova beválogattak egy magyar filmet is - Hukkle, ez a címe.

Erősen művésziesre vett filmecske volt, annak minden hátrányával. Amennyiben a sötét falusi magyar rögvalóság legmélyebb bugyrait akarta bemutatni, az sikerült, ráadásul mindezt egy szó nélkül, viszont annál nagyobb hangsúlyt adva a különböző hangoknak. Ilyen pl a címadó zörej: a csuklás, amit egy öreg bácsi művel, visszatérően az egész film során.

Van azért ezeknek a túlművészeskedett moziknak egy-két előnye is, ez esetben például, hogy elég komolyan vették a különböző képi és hangi megoldásokat, nagyon szép közeli képeket adtak egészen apró részleteket bemutatva különböző állatokról vagy gépekről - sőt egészen meglepő képsorozataik is voltak, ahogy a hal a vízben rákapott a csalira, vagy a vakond, lenn a föld alatti üregében.

Plusz poénként a Küküllő Menti Rózsafa Tánckör tagjai népdalokat kezdtek énekelni a thai moziteremben, és a szöveg nélküli “zaj-film”-ben azért hallható volt néhány “mi rotyog a fazékban” jellegű háttérbeszólás is :)


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.